28.1.2001

LÄSKISOOSI

Urheat jäänmurtajat palailevat vuoron perään kotisatamaansa, oikomaan jäiden hiertämiä klommoja, sekä lepuuttamaan voimiaan, seuraavia koitoksia varten.
Se ei suinkaan tarkoita, että merenkulkulaitoksen varustamotoiminta pitäisi tauon, ei ei ei hommia on vaikka kuinka paljon!! Monitoimimurtajat siirtyvät off-shore tehtäviin ympäri maailmaa ja Merenmittausretkikunnat suuntaavat "kokkansa" kohti tuntemattomia vaaroja, kartoittaen merenkulkijoille turvallisia väyliä yms.
Yksi yhdistävä tekijä Mkl:n sankareilla kuitenkin tuntuu aina olevan, maalaisuus!! Eikä se välttämättä aina ole huono asia. Kun savolaiset muistetaan kieroudesta ja mauttomista ruuista, kuten lörtsyt ja pörtsyt ja muikut sun muut, niin kuka muistaa läskisoosin!!!
Vittu se on muuten hyvä!! Ei ollut helppo homma löytää läskisoosille yhtenäisiä ohjeita, johtuen tietyn heimokansan suhtautumisesta lähimmäiseensä vähintäänkin epäillen. Joten kotikokki joutui hoitelemaan homman itsekseen, ilman parempaa perimätietoutta, mikä tekeekin läsäsoosista arvoisensa evään.

LÄSKISOOSI

500 g sian kylkisiivuja
1 iso sipuli
4 rkl jauhoja
mustapippureita
suolaa
1/2 l vettä

Leikkaa kylkisiivut poikittain palasiksi ja heitä kuumalle pannulle. Pilko sipuli joukkoon ja lisää jauhot, kun rasvaa on kertynyt tukevasti pannulle. Ruskistele koko systeemiä n. 10 min ja lisää vesi, sekä mausteet, kokonaisina tai rouhittuna, ihan miltä tuntuu.
Kun kastike on tarpeeksi paksua, niin se on valmis!!
Tarjoile soosi keitettyjen perunoiden kanssa, ruokajuomaksi sopii kieltämättä kylmä maito ja jälkiruokana nokkaunet.
Röyh!!!


3.2.2001

KONEMIEHEN HERKKU


Merimiehet eivät ole kautta aikojen rasittaneet jäsenyydellään Mensakerhon tai minkään muun älyyn liittyvän yhdistyksen tai ryhmän kuulijakuntaa.
Varsinkin koneosastolla työskentelevät henkilöt eritoten loistavat tyhmyydellään. Siksi ruokavaihtoehdot lomalla ollessa koostuvat kutakuinkin yksinkertaisista keitoksista.
Raaka-aineet ovat kalliita, joten valintana makkara ei varmastikaan ole kovin epätavallinen.

KONEMIEHEN HERKKU

1 kpl makkaraa
4 dl vettä

Otetaan kraanasta kylmää vettä (mielellään kylmää koska lämminvesipuolella saattaa esiintyä mikrobeja).
Annetaan veden kiehahtaa levyllä ja lisätään muut aineet.
Kun makkara irtoaa hyvin haarukasta, niin se on kypsä.
Aterian voi valmistaa myös mikroaaltouunissa, mutta silloin pitää muistaa, että ei käytä kattilaa ja muutoinkin on syytä tutustua käyttöohjeisiin. hehe!!!


3.2.2001

SISKONMAKKARAKEITTO


Pakkanen paukkuu ja Helsingissäkin -23 astetta tuulikertoimella tarkoittaa -44 astetta. Merimiehiä asia ei tosin juurikaan häiritse, koska lasti liikkuu ilmoista huolimatta, jäiset kiinnitysköydet vaihtavat satamaa, siinä kuin sulatkin, ja kaikesta teknologiasta huolimatta niitä käsitellään käsipelillä ulkotiloissa???
Kirpeä ilma saakin kaikkea vihaavan kotikokin säälimään niitä merten urhoja jotka omalta osaltaan edistävät Suomen kauppa- ja merenkulkua, ja vitsit/ilkeydet jätetään seuraavaan kertaan.
Jos ei kuumaa rommia oteta laskuihin, niin mikäpä voisi kylmällä ilmalla maistua paremmalta kuin siskonmakkarakeitto!

SISKONMAKKARAKEITTO

400 gr siskonmakkaroita
kuus perunaa
2 pussia keittojuureksia
1 nippu tuoretta persiljaa
6 dl lihalientä
sipuli

Perunat ja sipuli kuoritaan ja pilkotaan veitsellä palasiksi. Lihaliemi lämmitetään kiehuvaksi, ja siihen lisätään loput ainekset arvojärjestyksessä siten, että siskonmakkaroista sillai niinkuin tavallaan pursotellaa sellaisia palluroita. Ihan lopuksi saksilla pilkottu persilja lisätään pinnalle ja homma on valmis.
Lisukkeina tumma leipä ja maito on ihan OK . Mut kyllä kaljakin käy ja siitäpä innoittuneena, taidanpa tästä lähteä kaljalle!!!


10.2.2001

UUNIMAKKARA


Aamupäivä Suezin kanavassa ja konemies makkonen ei saapunut ruokapöytään. Katkerojärvikin oli jo ohitettu, eikä ihan selvinpäin.
Messikalle Ilpo rupes jo hermostumaan, että mitäs nyt tehdään ku makkosta ei näy.
No konepäällikkö Andersson "Svanhulmasta" ilmoitti, että "makse" ei kerkeä lounaalle, koska resiiveri eli koneen huuhteluilmatila oli hajalla???
Miten niin hajalla??! Vittu ne konemiehet on aina tekemässä itsestään tärkeitä!!

Eipä silti, kotikokki väsää taas jotain makkaraa!!

UUNIMAKKARA

1 KPL MAKKARAA
1 KPL JUUSTOSIIVUA

Halkaise makkara pitkittäisvedolla ja laita sinne se juusto.
Työnnä se koko juttu sit uuniin ja ku se irtoaa haarukasta, niin sekin on kypsä.
Moi!!

 


24.2.2001

MURTAJAMIEHEN VAPAA-/TYÖAJAN PULSKEMPI EVÄS


Ai jäänmurtotoiminta yksityiselle?? Miten niin, eihän siellä mitenkään tuhlata henkilöstökuluihin. HA HA!!!
Kotikokkikin aikoinaan mertsu-uralla kävi vähän jäitä särkemässä. Vaatimattoman kauppalaivauran jälkeen totuus oli ruoskivan raakaa, eihän siellä kukaan mitään tehnyt ja samassa vahdissa oli 4 äijää TÄH!!!
Eihän se ole kiva kun "veljet" menettää kivan paikan värkkäillä jotain juustohöylänkahvoja muijan systärille ja 20 tonnii putsii käteen palkalla, mut sellaista se vaan on.
Siitäpä tulikin mieleen, että paskat safkatkin siellä oli. Tosin jos vaikka sinappi oli loppu, niin tulihan joku niistä messilikoista siä tuomaan lisää, ku paino messin pöydän alta nappulaa.
Ruokaohje aiheeseen liittyvänä on kyllä hankala, koska ei yhtään hyvä evästä jäänyt mieleen, mutta eipä kyllä, tässä jotain aina fiksataan!!!

MURTAJAMIEHEN VAPAA-/TYÖAJAN PULSKEMPI EVÄS

3 kpl kaupan HOTDOG:eja
chips pussin pohjat
ketsuppia!!

Valmista hodarit paketin ohjeen mukaan. Rutistele niitten väliin chipsejä ja pursuta sit ketsuppia, jos ei laivasta löydy niin käy lainaamassa vaikka Petsamolta SAATANA!!
Ja sit vaan syöt ne.

 


1.3.2001

GULASSIKEITTO


Kevät taas tekee tuloaan ja murtajat painaa hommia, Suomi on kärsinyt valtavan iskun ns. Reilun maan maineen paljastuttua ihan vaan paskapuheeks. Kotikokki onkin aina ihmetellyt tätä kummallista ajattelua, että täällä oltais jotenkin parempia ja rehdimpiä, ku esim jotku polakit tai filippiinot.

Totuushan on kuitenkin se, että esim. laivanrakennus perustuu suurimmalta osalta valtion tukeen, eikä suinkaan ammattitaitoon ja kyllä filpparit ja muut ählämit on seilannu jo silloin, kun Suomessa vielä syötiin toisiamme. Mutta se politiikasta ja nyt itse asiaan. Kotikokki nuorempana kierteli paljon maailmaa, niin lomilla kuin ammatinkin puolesta, joten kaikkea sitä on tullut nähtyä. Varsinkin eläimet on aina ollut mielenkiinnon kohteena ja eritoten pitkäsarvinen olento nimeltään Gulassi on tuottanut monesti hauskoja hetkiä niin luonnossa kuin luontoelokuvissa. Niinpä muutoinkin unkarilaisesta keittiöstä haltioituneena on mukava todeta, että kyseinen loikkasorkkaeläjä on päätynyt siellä raaka-aineeksi keittoon, joten:

GULASSIKEITTO

300 g luutonta naudanlihaa
2 sipulia
2 rkl rasvaa
2 tl paprikajauhetta
1½ l vettä
3 lihaliemikuutiota
1 tl kuminaa
15 tippaa Tabascoa
4 valkosipulin kynttä
600 g perunoita
2 vihreää paprikaa
400 g tomaattimurskaa
suolaa, pippuria
persiljasilppua

1. Ruskista kuutioidut tai suikaloidut lihapalat ja silputtu sipuli rasvassa padassa
2. Lisää paprikajauhe
3. Lisää vesi ja lihaliemikuutiot ja kuumenna kiehuvaksi
4. Lisää kumina, tabasco ja puristetut valkosipulin kynnet
5. Hauduta kannen alla puolisen tuntia
6. Lisää kuutioidut perunat, suikaloidut paprikat ja tomaattimurska. Hauduta noin 15 minuuttia.
Tarkista maku.
Ripottele pinnalle persiljasilppua.

 


14.3.2001

SAVUSTETTU SISKONMAKKARAHERKKU


Noin viikko on taas vierähtänyt ja kotikokki ei ole kerennyt keskittymään kuin navigointiopasteiden ajantasantamiseen heimokansojen veljille.
Poliittinen ilmapiiri vaikuttaa maassamme niin stabiililta, että; jätetään kaikki hemoh... ynnä muut elämää suuremmat asiat rauhaan ja haukutaan JENKKEJÄ.

Amerikan sotakoneisto ja varsinkin merenkulkijoiden suosima Navy eli laivasto on kyl aploodinsa ansainnut. Eka ne tollot upottaa japanilaisten koululaivan missä hukkuu 9 henkee, sit heti perään ampuu lentokoneesta oman maan maavoimien sotilaita kourallisen, tuhkaks???? No olihan ne kai jonku hiihtohissinkin just murskannut, jotenkin jossainpäin Eurooppaa.

Ruokaohjeena ei käytetä tässä yhteydessä mitään teemaa tai muuta sellaista, vaan homma koostuu pitkän ajan mietinnän tuloksesta videoiden katselun lomassa.

SAVUSTETTU SISKONMAKKARAHERKKU

4 heikkii siskonmakkaroita (myös muut raakamakkarat saattaa sopia)
sipuli
mustapippureita
savustuspussi tai jokin muu siihen tarkoitettu erikoisväline

Kiehauta 6 l vettä, johon on lohkottu sipulia ja heitetty muutama kokonainen mustapippuri.
Laita siskikset pötkönä kiehuvaan veteen ja sammuta liesi välittömästi, että makkaran koostumus säilyy yhtenäisenä.
Savustuspussissa on sitten lisäohjeet makkaraa varten ja jos käytät jotain muuta laitetta, niin toteuta savustus perimätiedon mukaan.
Sinappi, curryketsuppi ja tukevia huikkia olutta takaavat mukavan olon.

Moikka!!

 


21.3.2001

MERET AUKENEVAT!!!


Varsinkin kun merenkulkulaitoskin päätti taas hieman yllättää ja palkkasi pääjohtajaksi tiehallinnon johtajan. Ha ha!! Mitähän tohonkin nyt sanois, eipä oo paljon vitunkaan väliä mitä on aikasemmin hommaillut. (Ex nuorempi konstaapeli???) Toisaalta merenkulkuala on kyllä varmaan ainoa instanssi missä alan kokemus katsotaan miinukseks, eipä esim rakennuspuolella tai tiehallinnon puolella varmaan paljoakaan merimiehiä oo näkyny. No mitäpä näistä, laitetaan ruokaa ja sillai!!

Hullunlehmäntauti, suu- ja sorkkatauti ja mitä vielä, puhuttaa kovasti maailmalla. Olisiko sittenkin niin, että lihansyönti on luonnotonta ja vegaanit kaikessa pahanhajuisuudessaan olisikin ollut aina oikeassa?? Mene ja tiedä.
Kotikokki onkin aina suosinut makkararuokia, niinkuin lukijat ovat varmasti laittaneet merkille?!?: Makkara varsinkin 100%:nen, ei sisällä ollenkaan lihaa vaan koostuu pelkästä makkarasta ja on näin ollen ulkona kaikista vitun sorkka- yms. taudeista. Siitä innostuneena laitamme tänään kevyttä kalaruokaa.

KALANMAKUINEN NUUDELIKEITTO

1 pss nuudeleita
1 prk tonnikalaa

Murskaa nuudeleiden koostumus pussissa mahdollisimman irtonaiseksi, jos syöt puikoilla niin ei tarvitse.
Valmista pussin sisältö ohjeen mukaan ja lisää tonnikala.
Älä poista nestettä vaan hörppäile sitä siinä samalla kun syöt nuudeleita, koska siinä on se maku!!

MOI!!!

 


31.3.2001

MERENKULKIJAT LEVITTÄVÄT SUU- JA SORKKATAUTIA


Kotikokki päätti, tavoistaan poiketen, suorittaa hieman tutkivaa journalismia. Palataan hieman maailmaa ja kohta myö Suomea, vapisuttavaan suu - ja sorkkatautihysteriaan.
Ruotsi laittoi rajat kiinni, eikä Norja myöskään osta ulkomailta lehmätuotteita.
Mutta kuka valvoo merimiehiä? Hä hää, ei kukaan. On erittäin todennäköistä, etä merenkulkijat tulevat olemaan ratkaisevassa asemassa taudin leviämisen suhteen.

Esimerkiksi Suomessa, kun kaikki pitää saada niin halvalla, niin melkein kaikki skönet tuo lihansa töistä ja alkuperällä; ei ole mitään väliä, kunhan saa halvalla.

Toiseksi, suurin osa suomalaisista mertsuista on maalaisia ja kun ne ulkolaisissa satamissa ramppaa samoilla kongeilla paikallisten kanssa, niin arvatenkin, kun he ulosmaksun juotuaan kömpivät äidin luo, niin jalassa on ne yhtiön ostamat desifioimattomat turvasaappaat.
Eli ei paljoo naurata!!!

Syödä täytyy silti ja yhä kasvava kasvisruokailu alkaa kyllä kiinnostaa itse kutakin. Kanalla ei oo suuta, vaan nokka ja ei kai sorkkiakaan, vaan jalka.

KIINALAINEN KANAJUTTU

200 g kanasuikaleita
1 pss kananmak. nuudeleita
1/2 pss wok-vihanneksia (rainbow-tuotteet on puolet halvempia kuin findukset ja samalla tuet luonnonsuojelujärjestöä)

Tämän ruoan valmistus ei ole vaikeaa, mutta timing on tärkeää!!
Keitä 5 dl vettä ja ruskista samalla kanat. Laita nuudelipussin mausteet kiehuvaan veteen ja lorauta hieman kanojen päälle sitä.
Kun kanat on kypsentyneet liemessä, niin lisää wok-vihannekset ja upota nuudelit liemeen. Sitten yhdistät koko homman ja nautit sen heti, ettei nuudelit turpoa liikaa. Liemi toimii taaskin oivana juomana, mutta oluttakaan ei pidä unohtaa.
Bon appetit!

 


5.4.2001

LINNUT LINNUT!!


Merenkulkuun ja merimiestarinoihin kuuluu ehdottomana osana linnut.
Linnuista on ollut niin hyötyä, kuin haittaa kautta merenkulun historian. Kaikki tietää, että jos albatrossi seuraa laivaa niin se tietää huonoa onnea, tai jos lokkeja alkaa näkyä niin ollaan rannikon läheisyydessä.
Aikoinaan laivoissa oli lintuja myös tarhattuna mukana, koska niistä saatiin oivaa ravintoa ja pystyttiinpä niiden avulla välittämään viestejäkin, mutta nykyaikana lintuja lähinnä bongataan tai ammutaan. Ja onhan Suomen lippuvarustamo nimennyt kokonaisen laivasarjan lintujen nimien mukaan.
Että tulipa vaan mieleen, kun on niin keväinen olo, että linnut on ihan jees juttu!

TÄYTETTY SORSA

kynitty sorsa
4 nakkia (popsi kevytnakki on aika hyvä)
10 isoa tattia (sienistä voi käyttää eri variaatioita mielikuvituksen tai kokemuksen mukaan)
kananmuna
suolaa
1. Poista sorsasta luut, siten että nahka jää paikoilleen. Aloita takaosasta eli ahterista, jotta täytteelle jää ehjä tila.
2. Pilko tatit ja nakit pieniksi paloiksi. Kiehauta tatit kattilassa ja mausta suolalla. Yhdistä aineet ja lisää kananmuna.
3. Täytä sorsa ja kiinnitä puutikuilla tai sido langalla. Kääri folioon ja kypsennä nuotiossa noin puolentoista tunnin ajan. Ruokajuomana on ehdottomasti huurteinen olut ja ennen ruokaa voi myös nauttia snapseja.

 


10.4.2001

PÄÄSIÄINEN TULEE, OLETKO VALMIS!?!


Pääsiäinen, pitkäperjantai, kiirastorstai? Kaikkea sitä kuuleekin. Maissa työskentelevät henkilöt saavat pitää vapaapäiviä, pe-ma, koska kristinuskon taruston mukaan, Jeesus ja Mooses, sekä mikälie puliukkoporukka on aikoinaan kierrelly ympäri maailmaa, pummaamassa ruokaa ja varsinkin juomaa.
Suht uskomattomilla tarinoilla kyseinen jengi on puuhaillut yksinkertaisen maalaisväestön kanssa, ihan mitä huvittaa (esim. sallikaa lapsien tulla luokseni???), eikä kukaan uskaltanut puuttua partaradikaalien puuhasteluun, paitsi roomalaiset jotka pisti porukan ojennukseen, eikä ihan helpolla päästäneetkään.

Sinänsä vapaapäivät ovat ihan mukavia, mutta yllätyksenä se kyllä tuli, että siitä saa vielä palkankin.
Ehkäpä pääsiäisen viettoa voisi ajatella jonkinlaisena relaamisjuhlana, tai muuten vaan syödä ja juoda hyvin, kun on vielä vapaatakin.

MERIROSVOPAISTI

1,5 - 3 kg lampaanpaistia
1,5 kg sianpaistia
luraus sinappia
töräys ketsuppia
1 valkosipuli
1/2 dl karkeaa suolaa

Lampaanpaisti kuuluu jotenkin osana pääsiäisateriaan. Mistä se sitten johtuu, on kyllä meikäläiselle arvoitus. Suomessa rosvopaistin uskotaan saaneen nimensä vuonna 1970 ilmestyneestä Veikko Huovisen Lampaansyöjät-romaanista, jossa tarinan sankarit ampuivat lampaat pelloilta ja valmistivat ne maakuopissa.
Rosvopaistia voidaan valmistaa lampaasta, vasikasta, vuohesta tai antiloopista??

Pistele molempiin paisteihin puukolla reikiä, ja työnnä puoliksi halkaistuja valkosipulin biittejä niihin.
Hiero lihan pintaan karkeaa suolaa ja voitele pinnat sitten sinapilla ja ketsupilla.
Kääri paistit samaan folioon ja kypsennä ohjeen mukaan.

Paisti kypsennetään noin metrin syvässä kuopassa, rannikolla otetaan huomioon keskiveden muutos ja mahdollinen maan kohoaminen. Kuopan pohjalle ja reunoille asetellaan kiviä, joiden päälle tehdään nuotio. Tuli sytytetään aamulla ja paisti asetetaan hiillokseen keskipäivällä. Kuoppa peitetään tiiviillä maakerroksella. Paistin kypsymisaika on noin kaksi tuntia ensimmäistä lihakiloa kohti ja lopuille kiloille riittää puoli tuntia kullekin. Palanpainikkeeksi kotikokki suosittelee olutta, viiniä tai viinaa.

 


25.4.2001

TUHKALUUKKUAHVEN


Rönnskärin majakka on Porkkalan niemen edustalla, käytöstä poistettu, vuonna 1800 rakennettu merenkulun turvalaite (48 m vedenpinnasta).
Aikoinaan samaisella saarella sijaitsi myös luotsiasema.

Majakan vartiointi sekä luotsaus jätti paljon vapaa-aikaa, joten kalastelu ja muu puuhastelu oli arkipäivää luotseille.
Saunominen kuuluu tietty jokapäiväiseen suomalaiseen peseytymisrituaaliin ja puuhastelun lomassa aikaa jäi myös kulinaristisiin harrastuksiin, mistä syntyikin maan kuulu tuhkaluukkuahven.

1 tillinippu
1 iso sipuli
voinokare
1 ahven
suolaa, sitruunapippuria yms.

Perkaa ja suomusta ahven, mausta sisältä ja ulkoo, sekä täytä sipulisilpulla. Vuoraa koko homma tillillä, asettele voinokareita ympäriinsä ja kääri folioon.
Sitten työnnä paketti tuhkaluukkuun, kun ruoka tuoksuu valmiilta, ota pois.

Lisukkeeksi sopii hyvin esim. makkarasoppa ja leipä, juomana ehdottomasti olut.
Hyvää vappua!!
Moi!!

 


15.5.2001

HYVÄ SUOMI!!


Hienoa olla taas suomalainen, kun Hemohes-jätkistä leivotaan nyt jotain kansan omia pikku marttyyreita, niin eiköhän yks ex-ministeri, nykyisin jonkun Stakesin johtaja, täräyttää julkisuuteen, että LSD:stä tulee hyvät fiilikset.
Ihan oikeasti on kyllä hauska seurailla tota touhua ja tottahan se Vapun kommentti itseasiassa onkin.
No ei tullu Suomeen kultaa lätkässä ja Swenssonit näyttää olevan hiukka edellä tossa varustamotuki touhussa, vaikka meikäläiset yrittääkin jotain ruikuttaa, että sillai, mut kalaa tulee ja terassit on auki.

Kalastus on tullut jälleen muotiin nuorison keskuudessa ja uistinkalastuksen lisäksi, verkkokalastus nostaa päätään. Kampelaa, siikaa, ahventa ja vaikka lahnaa tulee ainakin merestä ja sitähän on mukava savustella nuotiolla ja hörppiä olutta ja mitä sitten hörppiikin.

SAVUSTETTU KALA

Melkein mikä vaan kala käy savustettavaksi, mutta kampela on kyllä ihan huippu. Sen lisäksi, että se on todella hyvää, niin siinä on niin vaivaton ruoto, että sitä ei vituta syödä, kuten vaikkapa lahna jossa on niin paljon ruotoja, että hyvä maku pääsee ainakin kaupunkilaispojalta syödessä unohtumaan.
Kalat kannattaa suolata heti perkauksen jälkeen ja antaa olla suolassa n. 4 tuntia, jonka jälkeen ylimääräinen suola pyyhitään pois.
Savustustavasta riippuen yleisohje on kyllä, että kun evät irtoavat mukavasti niin kala on kypsä. Lisukkeena perunat ja voi riittää ja olutta kannattaa varata rohkeasti, koska jano on takuuvarma.
Kotikokin yhä kehittyvästä "kalastus"-touhusta johtuen, tämänkertainen ruokavinkki on enemmänkin yleistävä sekä kannustava ja muistakaa käyttää lisukkeina oikean laatuisia sieniä, koska niillä voi saada aikaan ns. Vappu-ilmiön :)

Zuppaduijaa

 


7.6.2001

MAAILMA ON NIIN HULLU


Ei voi taas kun ihmetellä tätä maailman menoa, jengi ottaa panttivankeja, alkoholivero poistetaan? Kaikki on muuttumassa.
Täytyy varmaan ostaa skeittilauta ja rupee vetää jotain niitä systeemeitä.
USA:n pressan tyttö on saanu hudaa ku vetää bissee ja Nykäsen Matti ajaa Tapolan pihalla nurmikot!!
Mutta merimiehet vaan puksuttaa eteenpäin.
Ruokavinkkinä tulee jotain, todella kuumaa, koska muuten tää menee ihan käteen.

GRILLATTU HALLI

Jäät lähtee pitkin Suomenlahtea ja silloin jää joitain halleja riutoille ansaan. Silloin pitää iskeä!! Jos et itse ole puikoissa niin herätä kippari ja lyökää hallilta ensin taju veks, sitten vasta perkaatte sen, koska elävänä sen elintoiminto pumppaa veren pois ja maku on parempi ilman verta.
Perkaa halli ja nylje sen nahka.
Ota iso puukko millä leikkaat tukevan siivun selkäruodon sisäpuolelta (parhaat fileet, loput voi heittää lokeille). Ryöppää eli keitä liha kertaalleen ja sitten lyöt kimpaleen grilliin.
Voitele filettä Saarioisten grillikastikkeella ja muista vetää tukevasti juomaa.
Lisukkeena sopii perunasalaatti.

P.S.

Nahkalla ei kylläkään tee mitään, joten laita se siihen roskapönttöön minkä saksalainen roskapoliisi hakee, kun aika on kypsä.

 


23.6.2001

KESÄ, LOMA, JUHANNUS


Juhannuksen viettoon ei kaiketi tässä maassa kannata paljoa ruokaohjeita keksiä, koska perinteinen makkaratouhu on kyllä hyväksi todettu homma. Tosin makkaransyönnin ohella, armoton ryyppääminen kuuluu tietty asiaan ja antaakin kotikokin omakohtaisiin kokemuksiin perustuvan tavan nauttia krapulasta.
Kuvittele itsesi heräävän, mistä sitten heräätkin ja ihan järjetön jysäri, sekä muisti veke yms. asiaankuuluvaa. Syöt sitten herkullisen muna-silli-sipuli voileivän haarukalla ja veitsellä, jonka jälkeen pulputat huikalla alas niin huurteisen oluen, että lasiin jää sormenjäljet.
Katsot tämän jälkeen peiliin ja olet niin onnellinen, että kyynel on tirahtanut silmäkulmaan.

MUNA-SILLI-SIPULI VOILEIPÄ

1 leipäpalanen (paahtoleipä, tummaleipä.. ihan mikä vain kelpaa)
1 keitetty kananmuna
1 sipuli
matjes-silliä

Voitele leipäpalanen voilla tai margariinilla kevyesti, leikkaa muna mielellään munaleikkurilla ohuiksi siivuiksi. Asettele munan biitit leivälle ja lado haarukalla purkista sillin suikaleita munnareitten päälle, sopiva määrä maun mukaan. Sipulista leikataan ohuita siivuja koko hommelin kruunuksi ja onninaama vaikutus takuuvarma ja kukapa tietää, vaikka innostaisi hommaamaan uuden krapulan.
Terve!!

 


Tarkastajan ollessa tarkastamassa ja siten estynyt reseptiä kirjoittamaan, tarjoillaan tällä kertaa seuraavaa:

26.7.2001

PORVARIBOHEEMIN RAUTU


Kirjolohta (Kekk. sateenkaarirautu, engl. rainbow trout) fileenä 250-400 g/sierainpari; merilohikin käy.
Hienoksi raastettua Parmesan-juustoa.
Jauhettua viherpippuria.
Voita (ja oliiviöljyä) paistamiseen.
Kuivaa, täyteläistä, voimakasta valkoviiniä 1-2 pulloa, (esim. Jacob's Creek Semillon Chardonnay 1999 ja/tai Out of Africa unfiltered Chardonnay 2000).
Musiikkia taustalle (esim. Steely Dan: Royal Scam 1976).

Lisäkkeeksi esim. röstiperunaa, sopivansorttista salaattia ja leipää tahi patonkia.

- - - - - - -

Nosta kala huoneenlämpöön 30-60 min ennen suunniteltua paistamista. Nypi kylkiruodot pinseteillä tahi suonipihdeillä; stilisoi fileerausveitsellä. Avaa mesun pullo ja nauti. Laita levy soimaan.

Leikkaa kalafileet sopiviksi annospaloiksi. Maistele viiniä. Paista fileepalat laadukkaalla pannulla voi-oliiviöljyseoksessa lihapuolelta, kunnes ne ovat puoliksi kypsiä. Maistele viiniä ja kuuntele puhallinsektiota biisissä The Caves of Altamira. Käännä kalapalat nahkapuoli pannulle päin, ripottele reilusti Parmesan-juustoa pinnalle ja paista kypsäksi. Ripottele vielä viherpippuria kalapalojen päälle ja tarjoile ne välittömästi viileän viinin ja haluamiesi lisäkkeiden kanssa.

Mikäli verenpaineesi alittaa arvot 140/85 tai pidät voimakkaan suolaisesta mausta, voit käyttää kalafileisiin suolaa Parmesan-juuston lisäksi.

Copyright JERV Productions 2001

 


31.7.2001

RIISIVIINI TALON TAPAAN


Lohi on kaloista jaloin. Sanoi entinen mies!! Kesä paahtaa helteisenä ja ihmiset ovat hyvällä tuulella. Ainut vaan, että nälkä ei tule samalla tavalla kuin viileämmällä säällä. Jano kyllä pitää puolensa säällä kuin säällä, ja keitot ovatkin oiva ravinnon lähde näin kesäisin.
Arvostettu kolleega sekä ystäväni hoitikin opistotason esimieskoulutuksen läpi suosimalla liemiruokia ja siitä jäi myös itselle käteen, todistuksen lisäksi, oiva riisiviiniohje.

Riisiviinillä itsensä känniin juominen on kokemus joka kannattaa kokeilla yhteiskuntaluokasta piittaamatta. Tahmean täyteläinen maku, joka huumaa ja ravitsee ruumista sekä sielua, saadaan aikaan vain tietyissä olosuhteissa, seuralla ei väliä, olenpa jopa kuullut merikapteenioppilaasta joka pullotusvaiheessa heräsi vasta seuraavana päivänä lappo kourassa ja homma jatkui.
Timing on tässäkin hommassa tärkeää, ettei anna tavaran käydä liikaa, koska se on turhaa!!

6 sitruunaa
6 kiloo sokeria
3 kiloo riisii
Super turbo hiivaa (muutkin hiivat käy, mutta lue valmistajan ohje, jotta osaat määritellä käymisajan)
22 litraa kraanavettä

Kuori sitruunasta keltainen osa, sekä hedelmäliha, mutta älä laita sitä valkoista välijuttua pytsiin.
Sekoita aineosat ja kännihimosta riippuen anna käydä 1 - 3 päivää.
Nautitaan aluksi jäähdytettynä, mutta sitten voi ottaa sitä myös suoraan käymisastiasta ja teoriassa riisit voi keittää ateriaksi, mutta voi myös tässä tapauksessa lähteä kaupungille rähjää ja käydä spudarilla.

 


21.8.2001

HILJAISTA MAAILMALLA


Mitään kiinnostavaa ei juuri nyt tapahdu maailmalla, mitä nyt Ruotsin prinsessa joutuu etsii uuden prinssin ja suomalaiset keuhkoo Canadassa, jossain eteenpäinheittolajeissa.
Paprikat on tarjouksessa ja hintaero talveen verrattuna on jotain nelinkertainen?? Paprikasta tulee heti mieleen Unkari, mutta sieltä ei paljoo merimiesjuttuja löydy, johtuu varmaan sijainnista. Muutenkaan Unkarista ei juuri mitään ole mieleen jäänyt, paitsi naapurimaa Romania jossa karismaattinen johtaja Nicolae Ceaucescu aikoinaan pisti hiukka tuulemaan, tullen maailmalla johtamistaidoistaan ym. hommeleistaan tunnetuksi.
Se jätkä oli kyllä ihan huippu! Ruokahommia sivuten se päätti moninkertaistaa kerran maanviljelyksen, pakottamalla maajussien kylvää samalle alueelle jotain nelinkertaisen määrän jyviä kasvamaan ja ku homma meni käteen niin se telotti koko ryhmän ja nälänhätä oli valmis.
No paprikoista kotikokki väsää täytettyjä sellaisia ja tässä yks hyvä ohje, mut niitähän voi täyttää myös melkein millä vaan.

TÄYTETTYJÄ PAPRIKOITA

nyrkillinen keitettyä riisiä
3 paprikaa
200 g paistettua kanaa
1/2 l kanttarelleja
1 sipuli
1 pieni suolakurkku
1 dl creme freshiä
150 g juustoraastetta
mausteita maun mukaan
muutama valkosipulin kynsi
Aloita homma keittämällä riisi ja kypsentämällä sienet sekä kana, jos se on raakaa. Pilko suolakurkku ja sipulit pieniks.
Puolita paprikat pitkittäissuunnassa niin, että kanta puolittuu myös ja on siten hienon näköinen. Sitten sekoitat loput aineet, paitsi juustoraasteen ja paprikan puolikkaat keskenään. Täytä paprikan puoliskot massalla ja ripottele päälle juustoraaste. Työnnä homma uuniin ja ku juusto on ruskettunu, ota pois (n. 225 astetta 15 min).

Ruokajuomana täytyy suositella Erkin pikakivääriä, mutta olut ja yleinen juopottelu käy myös.

 


8.9.2001

MUSTANAAMA-MASAN PÄIVÄLLINEN


Siirtomaalaiset ympäri maailmaa rupee juhlii!!
Eikä siinä mitään, ainahan työläiset on aiheesta valittanut. Asiahan kuitenkin on ollut niin, että jos ei juokse kovaa tai osu koriin pallolla muita tarkemmin, niin vittuuks siitä "siirtolaisesta" on väliä. Kuitenkin kyynistä asialinjaa vetäny kotikokkikin myöntää, että mausteet on kaikkiin kauppoihin tullut juuri ählämi pertsujen takia.

Mustanaama Masa on varsinkin länsirannikolla niittänyt mainetta, navigointikyvyistä aina syöntitouhuihin asti. Mutta mitä se syö kotona? Pavut kasvattaa joka suuntaan, mutta ne onkin tainnut jäädä väliin, koska voimassa on se pointsi. Nopeus on vanhanaikaista ja lihaskimput hakkaa taas pienempiä, paitsi yks kuraproomunkuljettaja ei kyllä jyskäpäässä häviä kenellekään.
Ruokaohje tulee Emil Wikströmin taidekodista, tai mikä se sit onkaan..

PARILOITU PIHVI

1 parilla (Emilillä oli sellainen tsydeemi, et siitä jotenkin valu rasva dippi-kulhoon)
200g naudan ulkofilettä
pussi parsakaali-vihannes sekoitusta
1 pussi jotain hyvää kastiketta (Knorr punaviinikastike on sikahyvää)
Viis perunaa

Kato, parillahan on sama asia ku paistinpannu ilman rasvaa, mutta kyllähän sellainen oikea on parempi. Lämmitä kastike ja vihannekset pussissa olevan ohjeen mukaan, perunat voi vaikka keittää ja jos ei osaa, niin työntää vaikka hanuriin.
Parila pitää olla kuuma, eli jotain tosikuuma ja pihvi paistetaan sen päällä ja käännetään kunnes pisaroita tulee näkyviin, sit se pihvi käännetään ja annetaan paistua n. 3 min.
Kastike laitetaan ensiks lautaselle ja sit kaikki loput, ihan sama missä järjestyksessä.
Ruokajuoma on kyl punkku (joku kallis) mutta olut ja omenapontikkakin käy.
Maustaminen käy esim. niillä pienillä mäkkäristä varastetuilla pusseilla.
Muistakaa aina vetää viinaa tukevasti, vaikka riimit vaihtuis.


14.9.2001

SYKSY ON KUOLEMAN AIKAA


Syksyisin kyllä keskimääräisesti tapahtuu kuolemista enemmän kuin muina vuodenaikoina, kesällä kukkaan puhjennut luonto kuihtuu ja muuttuu lannoitteeksi, missä sen on sitten taas keäällä mukava kasvatella uutta satoa.
Ihmisiäkin, ainakin tänä syksynä, tuntuu kuolevan enemmän kuin yleisesti, ensin meni Spede ja sitten Amerikassa terrorin kautta isompikin nippu kansalaisia. Muistaakseni maailmansodatkin on syksyllä alkaneet.
Suomessa sydän- ja verisuonitauteihin kuolee vuosittain monta tyyppiä ja kolestrolin uskotaan edistävän näitä sairauksia. Alhainen kolestrolitaso ei sen sijaan ole yleinen, mutta ei oo kiva sekään.
Jotta sekä alhaiset että koholla olevat arvot saataisiin kuntoon, laitan kaksi iltapalavaihtoehtoa, molempiin tapauksiin omansa.

KABANOSSIT KINKKUPEDILLÄ JA AURAJUUSTOTÄYTTEELLÄ

2 kabanossia
200 gr palvikinkkua
tuhti slice aurajuustoa

Aseta mikron kestävälle lautaselle kinkun siivuja siten, että koko lautasen pohja peittyy niillä. Näin estät juuston ärsyttävän tarttumisen lautaseen kiinni. Halkaise makkaroihin syvät viillot ja täytä ne aurajuustolla. Tavallistakin juustoa voi lisätä, mutta ei se siellä juuri maistu. Sitten vaan mikroon ja n. 3 min. Mausta homma sinapilla ja ketsupilla, suolaa ei tarvitse lisätä, tosin sillai saa kyllä myös alhaisen verenpaineen oikealle asteelle.
Ei vissiin tarvitse miettiä mikä olisi oiva juoma, mutta oluthan se on toki.

KAURAPUURO BENECOL-SILMÄLLÄ

kaurahiutaleita
vettä

Valmista puuro sen paketissa olevan ohjeen mukaan ja lisää kohtuullinen nokare Benecolia. Vettä voi hörppiä päälle jos tulee jano.


20.9.2001

TULISIELUINEN KALAKEITTO


Ruokaa tehdessä tulee usein kokeiltua jotain ohjeista poikkeavaa ja ne tuppaa yleensä menemään ihan vituiks. Joskus kuitenkin ihan utopistiset kokeilut onnistuu ja silloin kannattaakin kirjoittaa resepti ylös.
Mausteiden käyttö ja yhdistely eri ruokalajeihin on hankalaa, mutta kun ajattelee sillai, että lämpimissä maissa tuliset ja muutkin mausteet ei ole pelkästään makua tuomassa, vaan myös viilentämässä ihoa, sekä lisäämässä ruoan säilyvyyttä. Silloin eri kaavoihin ja ohjeisiin luottaminen menettää ainakin osittain merkityksensä, koska perusraaka-aineet on usein samoja ympäri maailmaa.

400 gr kalaa (pakastesei on hyvä ja halpa)
1 pussi pakastevihanneksia
3 sipulia
1 pussi herkkusienikastiketta
lusikallinen tuorejuustoa
hyppysellinen tummaa riisiä
rutistus ketsuppia
1 l vettä
1/2 l maitoa
mausteita (valko- ja mustapippuria, kuivattua chiliä, soijaa, tilliä. muutama pepperoni, jalopeno tai tuore chili)
a. Keitä vesi kattilassa kiehumispisteeseen, lisää siihen mausteet, ketsuppi, pilkotut sipulit sekä riisit. Anna liemen kiehua hiljakseen n.15 minuuttia ja pilko sei peukalonpään kokoisiksi paloiksi.
b. Lisää kala, pakastevihannekset ja anna kiehahtaa n.5 min.
c. Lisää maito ja suurusteeksi herkkusienikastikepussi, sekä tuorejuusto.
d. Anna vielä kiehahtaa ja sammuta liesi, ruoka on valmista kun kiehuminen on loppu, juomana sopii tietty kalja ja jano siinä tulee varmasti, mutta vaalea leipä hieman pehmentää suun kirvelyä.


10.10.2001

PÄÄTOIMISTEN MERENMITTAAJIEN TERVEHDYS PÄIJÄNTEELTÄ


Päijänne ei ole merenä kovin tunnettu, koska se on järvi. Silti ahkerat merenkulun ammattilaiset tahkoo sieltä uutta syvyysaineistoa, sääoloista piittaamatta. Kun kuitenkin sääolot välillä sankareita haittaa, niin silloin otetaan rajusti viinaa ja mietitään maailman menoja. Joskus kun sisällä pysyy muukin kuin Rapalan uistin, niin pitää syödä.
Siitä on syntynyt legendaarinen

KERMAINEN PYTTIPANNU

2 Braatvurstii
2 tavallista grillimakkaraa
3 sipulia
4 keitettyä perunaa
purkki kermaa
pari kananmunaa
voita, öljyä, mausteita yms.
Pilko perunat,sipulit ja makkara pieniksi kuutioiksi. Kuumenna rasvaa pannussa ja ruskistele perunoita ja sipulia hiukan aikaa,ennen kuin lisäät pannulle makkarat.
Paistele koko hoitoa n.15 min. ja lisää kerma, sekä mausteita. Pienennä hellan lämpöä minimiin ja anna hautua 10 min.
Paista kananmunia erillisellä pannulla ns. häränsilmiks ja lisää ne annokseen nurinperin, jotta keltuainen valuu spydäriin, eri puolille.
Jos et omista kahta pannua, voit hautumisen loppupuolella tehdä paistokseen aukon lastalla ja rikkoa kananmunan sinne.
Tätä ruokaa tehdessä oluen täytyy olla kylmää ja krapulakin olisi suotavaa, kyynelefektin takia.


23.10.2001

OLUT ON TERVEELLISTÄ


Iltalehdestä maksa-arvojen kanssa taisteleva kotikokki luki loppuelämään vaikuttavan artikkelin. Kansainvälinen asiantuntijaryhmä, oli tullut siihen tulokseen, että olutta kun nauttii kohtuullisesti, niin sillä on parantava vaikutus? Kohtalaisesti on tullut tuotetta käytettä, joten NO hätä.
Täytyy varmaan tilata porukalta uusi tutkimus Bloody Maryn käytöstä, niin life is perfect.

Maailmantilanne on niin hurja, että nyt täytyy keskittyä arkisempiin asioihin. Vaikka pernaa hieman vihlookin, niin yllättäen suomalainen poliisi tokaisi, että sehän hoituu, kun vetää antibiootin naamaan. Siinä se on varmaan huippuasiantuntija, ottais olutta ja sillai.
Ruokavinkkinä on tänään perunaa ja makkaraa, en keksi nyt aasinsiltaa mihinkään aiheeseen, joten paistoksen nimi on:

PORNOMIEHEN MAKKARAPERUNA-SIPULIJUTTU

5 perunaa
2 sipulii
1/2 tankoo lördaakkii
muutama pekonin siivu
kermaa
pippurisekoitusta,suolaa,chilejä
juustoo
Pese perunat ja leikkaa niistä sellaisia 1 cm:n paksuisia slicejä. Sipuleista voi tehdä puolirenkaita ja pekonit kanssa hienonnetaan. Lado tavarat ja mausteet kerroksittain uunivuokaan ja kaada kerma päälle. Jos käytät kerman korviketta, niin se kestää paremmin kypsennystä.
Anna paistoksen muhia uunissa, 200 astetta 1/2 h ja sit leikkaa makkaratangosta paksuja renkaita, jotka asetetaan paistoksen kanneksi ja veistellään niitten päälle juustobiittejä. Kun juusto on ruskea, niin homma Roger.
Ruoka maistuu parhaiten saunan jälkeen, kun on jo koko päivän kiskonu terveysjuomaa ja sillähän se on myös hyvä kurlata alas.


25.11.2001

KAIKKEA SITÄ SATTUU


Nyt kannattais ostaa matkustajalaiva, ku poliittisen tilanteen takia lentämistä on ruvettu pelkää.

Ählämit järjesti sellaisen shown, et sitä ei kyl ihan heti unohdeta. Eka ne hoiti ne jenkkien kerrostalot paskaks ja sit viel jatkotouhua kotipuolessa, niin että riittää ja olihan Talebanit säätänyt sellaisen lain, että skegge pitää olla niin pitkä, jotta poliisi pystyy siihe tarttua.

Ihan huipputyyppejä, ku ne sai viel ulkomaisia fanaatikkoja riveihin, niin mitäs ne nyt tekee. Ennen oli kiva ajaa mopolla pizzaa Englannissa, mut himaan ei ole enä menemistä ja tuskin Afganistanissakaan rintamamieseläkejärjestelmä on kovin hyvä.

Ruokajutska on kyllä ihan muista maista, ku taateleista on vaikea herkkuja väsää.

VIIKONLOPUN KALA

Viikonlopuks kannatta ostaa kokonainen kirjolohi, koska se on halpaa ja hyvää.
Fileoi kala ja katkaise fileet kahtia.
Häntäpaloista paista pihvit, paksut osat graavaat ja rensseleistä väsää kalakeitto.
Näin saat ateriaa sekä voileipätarpeita.


6.12.2001

PALJON ONNEA, SUOMI


Suomi sai itsenäisyyden muistaakseni 1917 ja sen luovutti Lenin.
Sen jälkeenkin ollaan otettu naapurin kanssa yhteen ja kyllähän niitä veteraaneja pitää arvostaa.

Linnan juhlat on se pointsi, mitä seurataan himona, niin maalla kuin merillä. Jostain helvetin pankinjohtajaselkkauksesta suuttuneena E. Ahokin meinas rupee kiukuttelee ja jättää ravet väliin.

Joopa! On myös olemassa toisenlaiset "Linnanjuhlat", meinaan Sörkän vankilan itsenäisyyspäivän juhla, johon on perinteisesti ollut lippuja myöskin: merimiehille, huorille ja varkaille.
Tänä vuonna oli toiveita saada sinne pääesiintyjäks Linda Lampenius. Linda kuitenkin pyys sen verran hurjaa palkkiota, että siihen ei sitten ollut varaa.

No aikaisempina vuosina siellä on ollut "tulkitsemassa" kaikkia niitä ihme hommia, itse Vesku Loiri ja nyt Lindan tilalle saatiin Kojo??
He he, varmaan on kaverit innoissaan, siinähän se juhla rattoisasti vierähtää. Niin, että terveiset vaan pojilta: "Kuse viuluus Linda".

Kotikokki on ollut viimeaikoina niin terveellisellä ruokavaliolla, että vaikea keksiä mitään hyvää evästä, mitä kehtais suositella.
Pasta on kyllä helposti sulavaa ja Rööperin sinkkujen Fitness Club suosittelee.

MAKAROONILAATIKKO

1 PUSSI MAKAROONEJA
400 GR JAUHELIHAA
ISO SIPULI
PAPRIKA
TOMAATTIPYREPURKKI
SULATEJUUSTOA (KOSKENLASKIJA ON HYVÄÄ)
1 L MAITOA
2 MUNAA
MAUSTEITA MAUN MUKAAN

Keitä makaroonit ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha ja lisää loppuvaiheessa pyre, suikaloitu sipuli ja paprika.

Laita uunivuokaan puolet makarooneista sekä jauhelihasta.
Päällystä sulatejuustolla ja lisää loput makaroonit sekä jauhelihat.

Riko kananmunat maitopurkkiin ja sinne laitetaan myös mausteet, ravista ja kumoa munamaito vuokaan. Päälle voi laittaa voikökkäreitä ja korppujauhoja.
200 astetta n.50 min uunista riippuen, mut kyl sen näkee ku se on kypsä.

Ketsuppi ja kurkkurelissi sopii lisukkeena.
Marskin ryyppy ja pellit kii jälkiruoaks.


1.2.2002

RIISTOPORVARIT SORTAA KANSAA JA TURKULAISET TUKEE ELÄINRÄÄKKÄYSTÄ


Itse hampurilaisaikakauden kasvattina, joudun kauhunsekaisin tuntein seuraamaan, miten yhteiskunnassamme, hyvän jalansijan ansainneet hampurilaisketjut ostetaan rahalla pois isompien tielt ja näin valinnan tarjontaa rajoitetaan törkeästi.

Ensin hyvin menestynyt ja hieman tavallisuudesta poikkeava Snacky-ketju myytiin Carrolssille, nyt sitten Carrols itse ostetaan pois, napoleonkompleksista kärsivän turkulaisen perheyrityksen edestä.
Hese burger tukee eläinkokeilla ym. ilkeyksillä pyrkimyksiän päästä purilaisbisneksen yksinvaltiaaksi.

Ei sen puoleen, että kyseinen yhtiö ei osaisi tehdä burgereita, vaan se sieppaa, kun selkeästi toisistaan poikkeavat ketjut harvenee ja näin ollen köyhtyy myös tarjonta!!

Tässä tuohtuneessa mielentilassa on pakko tehdä; kotiburgerateria, vaikka kaikkihan sitä yrittäneet tietävät, ettei siinä ole sitä aitoa fiilistä, joten eineksiin turvautuminen on ihan yes juttu.

3 kpl valmishampurilaisia
9 chicken nuggettia tai kypsää kanan jalkaa
raakaa sipulia
3 sliceä juustoa
ketsuppia, sinappia, curry-maustetta

Laita juustosiivut purilaisten pihvin ja sämpylän väliin. Aseta mikron kestävälle lautaselle ainekset. Lautasen keskiosaan tulee burgerit ja niiden ympärille kellomaisessa muodossa kananugetit.
Valmista mikrossa n. 3 min täysteholla ja mikäli käytössäsi on pyörivä aparaatti, niin ruoan valmistus on myös kiva ohjelmanumero esim. illanvietossa ystävien kanssa.
Raakaa sipulia, sinappia ja ketsuppia mausteeks. Curry kannattaa mixaa ketsupin sekaan ja se toimii nugettien dippikastikkeena.

Tipaton tammikuu sekä terveysintoilu on haitannut kotikokin luovuutta keksiä kolumneja/ruokaohjeita, joten nauti aina ruoka helmikuussa ja runsaan olutkennoston siivittämänä.


28.4.2002

MAKKARARINTAMALLA OUTOJA UUDISTUKSIA


Kotikokki saapuessaan edustustehtävistä Suomen Turuust, päätti pitkästä aikaa lukaista iltapäivälehden paperiversion ja hämmästys oli valtava. HK:n sininen mainostaa juustosellaista?!?
Mitä ihmettä! Se light-versiokin oli kaikentietävälle makkara-asiantuntijalle shokki, mutta mikäs juttu tää on?
Sydän rupes oikeen hakkaamaan ja päässä liikahti ajatus hypätä jo Karjaalla junasta pois ja tutkia tilanne. Sisulla kuitenkin perille asti ja samantien Sestoon, missä on monipuolinen vakuumimakkaraosasto ja 2 pkt juusto HK:n blöötä lentoreppuseen. Sit patojen ääreen, kokeilemaan uutuutta.

Mitenhän sen valmistais? Pyöri ajatukset päässä. Makkara on kuten elämä yleensäkin, siihen pitää osata suhtautua tilanteen mukaan. Esim HK:n blö on saatanan hyvä uunimakkara, mutta kevyt Pouttu maistuu kylmänä paremmalta. Se taas johtuu rasvasta, joka on hyvää kuumana, mutta talittaa kitalaen inhottavasti kylmänä. Tollaiset makkaraan, jo tehtaalla, työnnetyt juustopahkurat usein haittaavat paistamista ja keittäminen tuntuu järjettömältä, joten uuni on paras koe labbis.

UUNIMAKKARAA - CHOICE OF THE NEW GENERATION

2 pkt HK:n juustoblöötä

Makkarat halkaistaan ja asetetaan kupera puoli alaspäin uunipellille.Paistetaan n.20 min 200 asteisessa uunissa, lisätään pintaan sinappia ja annetaan olla vielä hetki, jolloin saadaan sinappi lämpöiseksi.
Lisukkeeksi käy perunasalaatti ja olut, jälkiruokana tupakki.

Se oli ihan ok. mutta perus HK:n blö itse juustoitettuna on kyl parempi.


12.5.2002

KESÄ TULEE JA OLUT MAISTUU


Kesällä on mukava grillailla ja siitä onkin tullut mainittua, joten ei siitä se enempää. Ikkunalaudalla voi ihan hyvin kasvattaa esim. tomaatteja, selleriä sekä pippureita.

Mikäpä sen mukavampaa, kun saa sen kapakan lihavimman ja rumimman naisen hoidettua kämpille, niin kysyä siltä, että maistuuko luomu Bloody Mary. Kun paseeraa tomaattimehut omasta ruukusta ja maustaa sen drinkin oman tuotoksen pippureilla, tökkää sekoittimeks ikkunalaudalta sellerin varren, huh!! Takaan, että emäntä on hurjana ja Viagra huulessa toimeen.

No se ihmissuhteista.
Leipominen on kanssa ihan sikahelppoa ja tulos on aina Bueno. Laitat vaan puol hiivaa ja 2,5dl vettä ja kuus desii jauhoja + hiukka suolaa ja sekoitat, niin siinä se homma on.

Sitten vaan uuniin jotain 225 astetta ja vartin päästä voi vetää voin kanssa tuoksuvaa herkkua.

PS. Voi siellä ikkunalaudalla muutakin kasvattaa, mutta sit kannattaa räkästä purkkiin, kun joutuu kusitestiin.

Hast'a'la vista ja Rock


6.8.2002

URHEILIJANUORUKAISEN ILTAEVÄS


Sivuston vakituisen kotikokin ollessa ilmeisen estynyt täyttämään kulinaristisia odotuksiamme, katsoin velvollisuudekseni täräyttää pienen ruokaohjeen ylläpitäjälle.
Kesä on loppumassa ja jäämiehet palaavat kohta aluksilleen valmistautumaan ankaraan talveen ja nyt onkin paras aika nauttia terveellisestä salaattiruoasta. Tämä ohje on yhdelle, joten kerro raaka-ainemäärät ruokailijoiden määrällä.
Ota vaikka luku vasemmalta.

JÄÄSALAATTI

Yksi iso tai kaksi pientä kevätsipulia
Puolenkymmentä kirsikkatomaattia
5 senttiä kurkkua
Kymmenkunta palaa Fetajuustoa
Kymmenkunta hillosipulia
Kymmenkunta paprikatäytteistä vihreää oliivia
Balsamiviinietikkaa
Oliiviöljyä
Varsinaiseksi ruoaksi pari broilerin rintapalaa
Pippureita maun mukaan (esim. musta-, valko- ja viher-)

Revi salaatti lautaselle, viipaloi päälle sipuli ja kurkku. Leikkaa tomaatit halki ja paiskaa sekaan. Pirskottele päälle balsamiviinietikkaa ja oliiviöljyä. Lisää loput salaattiainekset.
Salaatin maustuessa revi luut ja nahat irti broiskun rintapaloista, pippuroi ne ja pariloi tai paista ne. Aseta broileripalat salaatin päälle ja terveellinen juhla-ateria on valmis nautittavaksi.

Juomaksi viiniä maun mukaan (en anna suosituksia, ettei Meripeninkulmatehdas lähettäisi torpeedoa perääni) ja jälkkäriksi sopii lasillinen hyvää konjakkia ja Piano-sikari.

Ensi viikolla sitten jotain enemmän merimiehen vartalolle sopivaa.


17.2.2003

TURKKILAINEN MUONA


Grateful Death -orkesteri muutti nimekseen pelkkä DEATH, kunnioittaakseen edesmennyttä jäsentään ja hyvä näin.

No se nimihän sopii hienosti tähän ajanjaksoon, koska varsinkin G. "double you" Bush (Amerikan Hero) meinaa laittaa pientä ohjelmaa tappamisen saralla tuolla jossain Lähi-idässä.
Onhan sillä jätkällä homma varmaan geeneissä, koska jos kotikokki ei väärin muista, niin eikö juuri "Douple you":n ISKÄ, jotain kymmenen v. sitten pääsiäisenä, virponut tuoreiks terveiks samaa kansaa, hiukka täsmäaseilla korostaen.

No olihan Suomikin aikoinaan Aatun liittolainen, kun kolmatta valtakuntaa rakennettiin, että katellaan nyt kenen puolelle asetutaan.

Turkkiin kuitenkin on jenkkipojat paljon aseita ja niiden käyttäjiä lähettänyt, joten eiköhän sieltä jokin ruokahomma saada kehitettyä.

Ekaks Turkkilaisesta eväästä tulee mieleen KEBAB, ja sehän tarkoittaa Turkix paistia. Eli ne kieppuvat tsydeemit voidaan kotioloissa unohtaa ja keskittyä mahdolliseen.

Marinoiduissa oliiveissa ja valkosipuleissa säästää pitkän centin, jos jaksaa duunaa hommat itse. Eli ostaa niitä kaikista halvimpia oliiveja, upottaa ne valkosipulimurskalla maustettuun öljyyn ja se on saatanan hyvää.

Valkosipuleita kannattaa kiehauttaa etikalla maustetussa vedessä noin 5 min, ottaa pois ja sit lisätä siihen keitinliemeen luraus öljyä sekä hunajaa, tai sokeria + mausteita, niin tulos on taattu.
Liemi kaadetaan valkosipuleiden päälle, kun se on jäähtynyt.
Se säilyy jääkaapissa uskomattomia aikoja, ellei vedä niitä heti.

Lihaksi kannattaa valmistaa lihapullataikina, mistä on helppo pyöräyttää sellaisia kakkaroita mitkä kypsennetään lihaliemessä.
Kastikkeena on kaks ehdotonta juttua, eli jugurttikastike ja tomaattikastikastike.

Lihapullataikina:
-jauhelihaa 400 g
-sipuli
-korppujauhoja nyrkillinen
-mausteita maun mukaan
-kananmunia 2 kpl

Sipuli raastetaan ja sekoitetaan muihin aineisiin, homma vaivataan massaksi. Otetaan massasta lusikalla biittejä ja kypsennetään lihaliemessä kypsiksi.

Tomaattikastike:
-purkkitomaatteja
-sipuli
-mausteita (basilika, suola, plää plää...)

Koko projekti kattilaan ja kiehautus sekä survonta.

Jugurttikastike:
-maustamatonta jugurttia
-kurkku

Kurkku raastetaan ja valutetaan vesi pois kahvin suodattimessa, sit se sotketaan jugurtin sekaan.

Kaikki herkut asetellaan eri kuppeihin ja jokainen ruokailija kokoaa annoksia itse, makunsa mukaan. Salaatteja yms. voi myös laittaa esille, jos haluaa.

Ruokahalua on hyvä keräillä DEATH:in hengessä ja kurlata alas keppanalla sekä punkulla.


16.3.2003

CURRYWURSTEJA SEKÄ HAUDUTETTUA HAPANKAALIA

Suomalaiset on aivopesty paniikkiin tänä talvena, kun asiansa osaava lehdistö ja muutama muu tasapää on keksinyt ihan uuden laivaluokan: KESÄLAIVAT??
Perinteisen merisään lisäksi on Yle:llä ollut myös TANKKERIvaroitus.

Pojat yrittää rauhassa viedä kaksoisrunkoisella laivalla öljyä naapurista jalostamoihin.
No suomalaiset vahtaa ja pörrää joka suunnalla ja soittelee aamusta iltaan, niin ei kai se ihme että normaaliin rahtaustoimintaan tottuneet alukset ajelee hätäpäissään toistensa perään, vieläpä pariinkin otteeseen samana päivänä.

No ku USA rupee kohta järjestää Lähi-idän rahtaajille muuta mietittävää, niin eiköhän Koiviston satamasta tule vieläkin villimpi paikka.

Saksa ei lähde mielellään mukaan tohon jenkkien pakkosotaan, joten arvostus heille ja ruokaa ne svainhundet osaa kyllä vääntää.

CURRYWURST JA HAPANKAALI

Paketti siskonmakkaroita
Öljyä
Sipuli
Valkosipulin kynsi
Currymaustetta n. ruokalusikallinen
Rasia hapankaalia
Purkki kermaa
Mausteita maun mukaan

Paista mausteet öljyssä ja lisää seokseen siskikset.
Kun makkarat ovat valmiit, niin ota ne pois ja laita samaan rasvamausteseokseen hapankaali ja kerma, mutta pienelle lämmölle.
Lämmittele hapankaalia n. 15 min ja lisää pannulle siskarit.
Sit vaan vetää hommat tauluun ja tukevat olutjuhlat päälle.


9.4.2003

SISKONMAKKARATRILOGIA III

Sota on taas vaihteeksi käynnissä ja EVVK.
Tosin aikaisemminkin USA:n asioihin puuttuneena voisihan sitä huomauttaa, että oliks ihan pakko täräyttää se TÄSMÄASE vahingossa sinne Turkkiin ja muutenkin pientä skarppia, jos siellä on kerran riehuttava.

Koska ikävät asiat tuntuu olevan maailmanhistoriassa jotain MUST-touhua, niin koitetaan keksiä jotain muuta ajateltavaa.
Trilogiat on selvästi muotia, varsinkin elokuvatouhuissa. On Star Wars, Kummisetä, Tarzan jne. Aika yllättävänä vielä Suomen oma palkintokuningas: Mies vailla menneisyyttä, joka on Akin Suomi-trilogian No:2??

No kotikokin ruoat ovat aika tavalla koostuneet makkarasta, ja varsinkin siskonmakkarasta.
Siskonmakkara tulee ruotsalaisesta sanasta "siskoskorv" ja se taas jostain saksalaisesta "sys" -sanasta, joten sillä ei ole mitään tekemistä siskon kanssa.

Siskonmakkara on stuffia mitä pitää osata käsitellä, jotta lopputulos ei ole limaista. Esikeitto on aika hyvä tapa saada homma pulkkaan, mutta nyt tulee sillekin uusi ohje:

Siskis Wok by Weider

3 kpl siskonmakkaroita (HK:n aika hyviä)
Wok vihanneksia
Nuudelipussi (mikä maku vaan)
Vettä

Laita litra vettä kiehumaan kattilaan, mihin lisätään nuudelin maustepussi. Yhdistä siskonmakkarat yhdeksi pötköksi ja leikkaa keskelle pötkylää saksilla ihan pieni reikä.

Molemmat päät solmittuina, väännät pötkylää kuten Weiderin jousta tai Bullworkeria, ja saat näin pursotettua kattilaan ohuita soikuroita.

Hetken kiehautus ja soikurat reikäkauhan avulla pannulle vihannesten kanssa ja nuudelit kattilaan kiehahtamaan.
Sitten yhdistä koko jutska ja olet tehnyt historiaa.

Alkudrinkiksi mielellään Minttuligööriä ja ruokajuomana punaviini.


30.4.2003

SISKONMAKKARATRILOGIA IV


Jenkit voitti Irakin sodassa, mutta sai heti perään hudaa Tanskalta lätkässä. Ei jaksa vatvoa heidän motiiveja kummassakaan asiassa, koska prioriteetit on jotain samaa luokkaa.

Siskonmakkaran ainesosista liikkuu hiukka eriäviä tietoja. Joidenkin tietolähteiden mukaa niissä olisi kiveksiä ja korvia ym. outoa tavaraa, mutta myöskin vasikan-/sianliha on ollut vahvasti esillä ruokasivujen kirjoituspalstalla.
Yllättävän vaikeata on keksiä siskiksistä erilaisia reseptejä, mutta yrittänyttä ei laiteta (minne??).

HAINEVÄ SISKIS

Merenkulkuun liittyy myös öljyntorjunta ja suomalainen Öt/a Oili 1 päivystää terhakkaasti Suomenlahdella mahdollisten vahinkojen varalta, osallistumalla merenkulun turvalaitteiden kunnossapitoon sun muihin hommiin katastroofien välillä.
Kesällä kotikokilla oli purjehduksen lomassa mahdollisuus tutustua sankareiden arkeen ja sieltä jäi hanskaan uunimakkaran ohje, joka tuli kokeiltua siskiksen kanssa ja hyvää tuli.

Paketti siskiksiä
Valkosipuli
Juustoa
Siskikset esikeitetään vedessä n. 5 min. Tehdään makkaroihin ns. sinappiura eli viilto pitkittäissuunnassa. Valkosipulin kynnet leikataan kolmiomaisiksi siivuiksi ja juusto raastetaan.
Sit vaan laitetaan niitä valkosipulin biittejä uraan "hainevä"-stylellä, ripotellaan juustoraaseet päälle ja uuniin; 200 astetta 13 min. Lisuketta ei oikeastaan tarvitse, ehkä jotain perunasalaattia korkeintaan. Juomana Renkon mökkitoimikunta suosittelee kaupan teinisiideriä, mihin on lisätty kossua.


8.5.2003

TÄYTETTYJÄ BROILERIRULLIA


Aika laittaa jotain muutakin kuin siskareita, mutta trilogiaa jatketaan ajoittain jos aihetta löytyy.
Suomalaisia ottaa pottuun kun svenskit vei ekaks Turun sinapin ja sitten vielä kävi Ilmalan jääareenalla rökittämässä Suomen lätkässä, tai "jäkiksessä" niinkuin turkulaiset asian ilmaisee.

Kotikokki ei voinut vastustaa kiusausta maistaa uutta Auran Sinappia, joka on aivan PERSEESTÄ. Sillä olisi tarkoitus korvata perinteikäs Turun Sinappi, mut ei ei ei.
Sinappi oli liian makeaa ja meinas yrjöt lentää, joten taidan pysyä Turun Sinapissa, vaikka sitä valmistettais sitten Savossa.

Kana tai broisku on monipuolinen raaka-aine ja kiitos hormonihoidon, niistä on saatu myös miellyttävän kokoisia jopa täytettäväksi asti. Itse tykkään sekoittaa: Paprikaa, broileria/kanaa, kermaviiliä sekä aurajuustoa, melkein muodossa kuin muodossa, joten..

1 paketti broilerin rintapaloja
1 paprika
1 purjosipuli
5 tuoretta herkkusientä
Aurajuustoa
mausteita kokeilevaan sävyyn

Irroita broiskuista luut (on muuten aika työläs homma, joten valmiitkin fileet käy) ja paukuta fileistä ohuita leikkeitä lihakirveen nuijapäällä. Monet suosii kaikenmaailman pulloja ym. kikkoja, mutta kunnon lihakirves on aivan ehdoton ja maksaa 10 ecuu sittarissa.

Silppua purjo, paprika ja sienet ja freesaa öljytilkassa mausteiden kanssa. Täytä massalla ja aurajuustolla ohueksi paukutetut fileet, kietaise rullalle ja ompele hammastikuilla liitos kiinni.

Kypsennus tapahtuu uunissa, vesi- tai valkoviinitilkassa, n. 1/2 tuntia 180 asteessa.
Lisukkeena vaikka valkosipuliperunat ja salaatti/kermaviili. Juomana punaviini.


30.5.2003

SPAGETTI BOLOGNESE


Auran sinapista olen saanut lisäinformaatiota, että se tulinen olisikin kuulemma hyvää. En lähde äkkiseltään tuomitsemaan hommaa ja mielestäni asia vaatii tarkemman tutkielman, jonka suoritan lähitulevaisuudessa, mutta siitä sitten lisää.
Elokuvien katselu on varsinkin merimiehille mukavaa ajanvietettä. Merimiespalvelu toimittaa aluksille videouutuuksia ja suosittuja on varsinkin gangsterityyppiset elokuvat ja ulkomailta ostetut hardcore-pornopätkät.
Mafialeffat on myöskin ruokapuolta kiihottavia spektaakkeleita ja mikäpä olisi mukavampaa ajanvietettä, kuin katsoa Kummisetää miesten aluspaita päällä, henkselit ja suorat housut jalassa, tuima annos spagettia ja punaviiniä edessä.

Spagettikastikkeita on just niin paljon kuin tekijöitä, mutta laitan sellaisen yksinkertaisen mallin mikä toimii.

500g jauhelihaa
purkillinen kuorittuja tomaatteja (tomaattimurskakin käy)
tomaattipyrettä
2 sipulia
lihaliemikuutio
spagettipaketti (barilla on hyvä, eikä mene sillai puuroks)
mausteita: valkosipuli, mustapippuri, chili ym. ym.

Aloita laittamalla kattilallinen vettä kiehumaan, mihin lisäät lihaliemikuution. Ruskista jauheliha ja lisää loppuvaiheessa silputtu sipuli sekä valkosipuli ja mausteet. Töräytä tomaattipyrettä tukevasti ja jatka ruskistamista 5 min.
Lisää tomaattimurska ja kauho kattilasta kiehuvaa lihalientä sillai sopivasti.
Voit suurustaa maizenalla tai jauhoilla kastikkeen mutta jos on aikaa venaa jotain tunti, niin homma paksuuntuu kiehuessakin.

Spagetti laitetaan siihen kiehuvaan lihaliemeen just ennen kuin ruvetaan syömään, koska timing on tärkeä juttu, eikä kukaan diggaa mistään lötköstä liisterispagusta.
Kun spagu on kypsää niin se huuhdotaan lävikössä ja siihen laitetaan rasvaa ja käytetään uudestaan hellalla.

Sitten vaan se leffa pyörimään, lusikka ja haarukka kouraan, tukevia punaviinihuikkia ja nauti.


23.6.2003

MAKKARAN GRILLAUS KUULUU KESÄÄN


Sinappien testaus osoittautui niin aikaa ja rahaa vieväksi operaatioksi, että koska ilta~sanomat teetti asiantuntijoilla homman ja sen voitti joku Hangön sinappi, niin mitäs siitä enempi raivoamaan.

Grillaus on itseasiassa vaativa taitolaji. Mikäli käyttää puu-/hiiligrilliä, tulee ruokaan mieto savun aromi, joka tekee maukkaan lopputuloksen, mutta ei kokonaan poista sytytysnesteen omaa makuvivahdetta.
Sähkögrilli on vaivaton, mutta vastusten sopivaan lämpötilaan trimmaaminen on vielä hankalampaa kuin opetella lämmön sääntely hiiligrillillä, joten eniten tähtiä saa kotikokilta kaasugrilli kahdella polttimella ja piezo-sytyttimellä.
Grillaussalkku pitää tietenkin olla, koska sellainen haarukoilla ja sellaisilla tuheeraaminen on jopa noloa.

Melkein mitä vain voi kypsentää grillissä, mutta makkaraa syö usein kaikki ja makkara on hyvää.

GRILLATTU MAKKARA

1 makkara

Makkara grillataan keskilämmöllä kauniin ruskeaksi ja siihen viilletään pitkittäissuuntaisesti ns. sinappiura joka aukeaa kuin lootuskukka, jolloin siihen pursotetaan koko matkalta sinappia.
Mikäli haluaa juuston makua mukaan, niin ottaa veitsen kärkeen köntsän sulatejuustoa ja liikuttelee sitä kevyesti urassa ja näin juustoa tarttuu makkaraan tasaisesti. Tässä tapauksessa sinappi töräytetään vasta juuston päälle. Homma toimii myös mikrouunimakkarassa, tosin siihen voi tehdä uran etukäteen ja laittaa juustonkin valmiiksi.

Lisukkeena kasviksia folioon käärittynä ja kaljaa.


23.1.2004

TULLIMIEHEN KALAPASTA


Suomeen on tullut vilkas viinaliikenne, koska tuontimäärät EU-maista vapautettiin. No, Suomen tullilaitos on ruvennut soveltamaan omaa arviointia, mihin kukakin viinansa vie?
Mitä helvettiä?!!! Eiks se tarkoita, että jos saa tuoda viinaa niin paljon kun haluaa, niin tullit pitää arvionsa koulutuksensa tasolla ja yleensäkin turpansa kiinni.
Poliisin ja verottajan duuni on sitten "kentällä" päättää, kuinka omaan käyttöön kamat vedetään.
NO vihaks vetää, ku tullien kanssa mertsut yleensä skeggeä raapii, eikä pelkän viinan vuoksi...
Kokeileva keittiö tuotti viimein tulosta, joten täältä tulee:

3 kananmunaa
3 kerää tagliatellee
2 ruokalusikkaa majonesii
300 gr seitifilettä
mausteita ja öljytilkka
juustobiitti

Keitä kananmunia 5 minuuttia ja nosta jäähtymään. Lisää keitinveteen tagliatellet ja laita paistinpannu kuumenemaan. Lisää öljyyn maustetta, suosittelen valkosipulia, curryä ja mitä nyt mieleen juolahtaa. Paistele pilkotut seit ja keitetty tagliatelle.
Sillä aikaa survo kananmunat ja sekoita majoneesin kanssa sellaiseksi munavoin tyyppiseksi stöfnäks. Raasta juusto, sekoita kaikki aineet ja nauti :)
Kossua kyytipojaks ku se halpenee, sitä ennen bissee ja mitä nyt sit saa tullin ohi tuotua.


27.2.2004

NYT SE SIT HALPENEE!!!!!:)


Eli niille tiedoksi, jotka on onnistunut uutisen välttämään, niin 01.03.2004 tulee olemaan Suomen historiassa omituinen, mutta onnellinen, päivä.
Harvoin mikään täällä kyisten peltojen maassa halpenee, mutta nyt halpenee KOSSU. HA haa nauran onnesta humaltuneena ja kuunvaihteessa on vielä monilla liksapäivä, niin ehdotankin sitä uudeksi kansalliseksi juhlapäiväksi, minkä saa palkallisena viettää viinan merkeissä, kuten: Uusivuosi, vappu, jussi ja vaikka pääsiäinen. Tässä ilonpäivässä ei ainakaan ole mitään tekopyhää, vaikka kohta niille Afganistanin tuontimaksoille riittää varmasti kysyntää.
Kapakat tosin meinaa pitää hintatason jotakuinkin samana, mutta kun taskumattikossu ( 2dl ), mikä mahtuu, hip hop housujen kolikkotaskuun, on kohta jotain stoben hintainen, niin käyttäkää ihmiset järkeänne ja unohtakaa ne paskapuheet, että "Ei se alennus muhun vaikuta, kun en ennenkään sitä vetäny". Rupee vetää, ja pieni kansalaistottelemattomuus on kivaa ja työllistää, esim portsareita.
Ruokainen omeletti on tän kerran pöperö ja homma koostuu edullisista eineksistä teeman mukaisesti.

3 keitettyä pottua
Herkkusienipurkki
Sipuli
Katkarapuja
Tomaatti
Mausteita ja tilkka rasvaa

Sipuli ei tavallisesti ole mikään munakkaan perusaine, koska se jotenkin leikkaa sitä makua voimakkaasti, joten paahdammekin sipulit ekaks ihan ruskeiksi mausteisessa rasvassa.
Sit lisätään herkkikset ja kuutioidut perunat, paistellaan miedolla lämmöllä kivan värisiks.
Homma kipataan sivuun odottelemaa ja sekoitetaan siihen katkaravut.
Rikotaan neljä munaa johonkin astiaan, tilkka vettä joukkoon, pyöräytys ja paistinpannulle kypsymään.
Kun komeus alkaa pohjalta jähmettymään, lisätään ohuita tomaattislicejä tasaisesti pinnalle, annetaan hetki kypsyä ja kumotaan täyte päälle.
Sen voi sillai kääntää reunasta reunaan puolikuun muotoiseksi, niin se on helpompi laittaa lautaselle.
Juomana munakkaan kanssa ei sovi musta oikeastaan kuin kahvi, mutta siihen voi kyllä lorauttaa kossua.


21.5.2004

SKÅNEN PORILAINEN LEIPÄ


Skåne ei sillai ole muuten tiedossa kotikokille kuin perunanvalmistusmenetelmänä, mutta eikös se ole myös joku svenssoneiden maakunta ja kivat sille.
Pori taas on jokaisen isänmaallisen hepun tiedossa, koska niiden prikaati teki urotekoja itärintamalla sodan aikaan. Vieläkin he hyvässä uskossa kokoavat jonkunlaisen "jäkis"joukkueen kiusaamaan muita ja hyvä näin.
Varmaan outo ruokayhdistelmä, koska tässä yhdistyy perinteikäs snagarimuona, porilainen ja Skånen perunat.
Taas on USA puuhaillut omiaan sotarintamalla, joten voi vaan tuumata. Tuhoaispa jenkit ja ählämit toisensa, niin päästäis kattoo mitä niiden tonteille kasvatettais ilman kypärää. Isommitta puheitta kokeilevaan ruoanlaittoon.

2 paahtoleivän biittiä
reilu kauhallinen perunasalaattia tai sit keitettyä perunaa
2 tukevaa siivua jahtimakkaraa.
hiukka vehnäjauhoja ja pari desii maitoa
currya, sinappii, ketsuppia ja mausteita omaan malliin.

Paistetaan paistinpannulla Jahtimakkaran slicet ja siirretään syrjään. Sen jälkeen lisätään hiukan rasvaa ja ruokalusikallinen jauhoja. EI sit ruskisteta niitä, vaan ruvetaan lisää 2 dl mölöö siihen oikeastaan heti sekoittaen. Sitten siihen kipataan perunasalaatti ja mausteet ja pienennetään levyä, jotain 1:een ja se on 2 min:ssa valmis.
Leivät paahdetaan ja niiden päälle laitetaa jahtikset. Koko homma vuorataan perunajutskalla, se on siinä.
Juomapuolessa on tilannearvio, mutta kyllähän jääkylmä maito on aika yes.


8.7.2004

LOMALTA TULO ON KIVAA


Nyt ku Jenkkiassholet kiduttaa ählämikakruja, ja sit viellä Kreekut voitti fudismatsin, niin lomalle pitää päästä.
Lomalla tulee aina tehtyä herkkuja ja mikäs sen mukavampaa, grillaus on kaikilla tuoreessa muistissa mutta mitäs tapahtuu sitten. Ruokaa pitäis vetää, että pysyy katu-uskottavuus.

KANANMUNANUUDELIHERKKU

2pkt nuudeleita
pkt lihapullia (ihan mitä vaan)
3 kananmunaa

Laita vesi kiehumaan ja sit ku se kiehuu, niin keitä siinä munnarit.
Nosta ne reikäkauhalla huilaa ja pistä lihapullat siihen samaan veteen:)
Nostele lihapullat paistinpannulle, mutta ei niitä sillai viel tarvii paistaa, niin säästät sähköä.
Sit nuudelit taas samaan veteen n.2min.
Nostele ne nuudelit niitten lihapullien sekaan ja siirrä paistinpannu liedelle.
Homma on kypsä, ku sen niinku näkee ja sekoita siihen keitettyjä eguja. Nautitaan kännissä lomalla.


22.10.2004

PASTAPIZZAPAISTOS KANTARELLISTYLEEN


Suomi voittaa aina lätkässä ja kivat sille.

Valveutunut ruokaihminen on jo kerennyt sieppaa "SPAGETTI BOLOGNESEN" ja jos ei ole, niin pitää kelaa taaksepäin.
Kun spaguu ja soosii jää yli, niin siitä saa tosihyvät eväät viel jälkeenkinpäin, koska spagu, gangsterileffa ja punkkuilta päätyy aina sinne sohvalle sammumiseen. Mikäli ohjeita on noudatettu oikein, niin aina jää stuffia yli.

Spagun jämät ja loppu soosi
1 purkki creme bontsorno kanttarellijuustoo
Puol litraa maitoo ja nyrkillinen jauhoja
Voinokare ja hivakka juustoraastetta

Spagut ja kastike sekoitetaan uunivuokaan, mihin kandee laittaa leivinpapru tai voitelu.
Sekoita voi ja jauhot pannulla ja lisää maito.
Kun siitä tulee kastike, niin se voidaan sekoittaa siihen c-bonzornoon ja kumota spagujutskaan haarukalla.
Sit vaan tukevasti juustoraastetta niskaan ja uuniin.

Kun se on valmis, niin syö se ja tukevasti vinkkua kans.


Takaisin Viikon vieraan ruokavinkkiin